Uusi-Seelanti :: Matkaopas Uuteen-Seelantiin

uusi-seelanti header

Kohdevinkit

Uusi-Seelanti on kokonaisuudessaan niin taianomainen ja eksoottinen, että sieltä on vaikeaa listata ehdottomia ”parhaita paikkoja”. Kaikkea on kuitenkin mahdotonta päästä kokemaan ja näkemään, siksi onkin luovuttava jostain ja keskityttävä toisiin. Seuraavassa kuitenkin muutamia toisistaan hiukan poikkeavia matkakohteita, joissa on varmasti jotain kokemisen ja näkemisen arvoista:

1. Rotoruan alue (Pohjoissaari)

Rotorua Uusi-SeelantiTutustumisen arvoinen kohde on ehdottomasti Maori—kylä Whakarewarewa-laakson tuntumassa. Siellä jos missään pääsee käsin koskettelemaan alkuperäistä uusseelantilaista elämää ja kulttuuria. Matkailijoita viihdytetään näytöksillä ja esityksillä, jotka kuvastavat Maorien elämäntyyliä ja perinteitä. Whakarewarewassa pääsee myös vulkaanisen toiminnan äärelle, sillä siellä on kuumavesialtaita, pulppuavaa mutaa, laavakenttä, syöksyviä geysirejä sekä uniikkia geotermistä kasvillisuutta. Te Puiassa sijaitsevan Pohutu geysirin purkautumista pääsee aika varmuudella seuraamaan, sillä se purkautuu 20 kertaa päivässä.

2. Kaikoura (Pohjoissaari)

Uuden-seelannin KaikouraKaikouran kylä on mielettömän upealla paikalla Seaward Kaikoura-vuoriston ja Tyynen valtameren välissä. Talvisin jylhän maiseman kruunaa vuorten lumipeite. Kaikouran nimi juontaa juurensa Maorien kielestä, jossa kai tarkoittaa ruokaa ja koura rapua: eipä ole vaikea päätellä mitä herkkua tässä kylässä pääsee varmasti syömään niin halutessaan. Entisenä valaanpyyntikylänä tunnetun Kaikouran rannikkovesissä elää pysyvästi myös sellaiset merinisäkkäät kuin valas, hylje sekä delfiini. Kylässä on myös lukuisia kahviloita ja ravintoloita, joissa matkailija voi silmänruoan vastapainoksi nauttia vaikka kupposen kuumaa tai rapulautasen.

3. Wellington (Pohjoissaaren etelä-kärjessä)

Wellington Uusi-seelantiTämä maan pääkaupunki on tunnettu niin kulttuuri- kuin viihde-elämänkin keskuksena. Wellingtonin maisemat ovat kerrassaan hulppeat, sillä se sijoittuu mukavasti Victoria-vuoren ja Tyynen valtameren väliin. Wellingtoniin tutustuminen jalkaisin on helppoa, sillä sen kompakti keskusta on vain pari kilometriä laaja ja se on jaettu neljään selvästi toisistaan erottuvaan osaan.
Wellingtonin matkalle ei kannata lähteä tuli takapuolen alla, sillä tässä kaupungissa ei nimittäin tekeminen lopu hevillä kesken! On perinteikkäitä rakennuksia, museoita, gallerioita, putiikkeja, ravintoloita ja viihdettä siinä missä on puistoja, rantoja ja pieniä saaria.
Yksi tutustumisen arvoinen paikka on ainakin Te Papa Tongrewa-museo. Tämä maailmankuulu interaktiivinen ja innovatiivinen museo tarjoaa mahdollisuuden tutustua Uuteen-Seelantiin niin eurooppalaisten kuin Maorien näkökulmasta. Museo sijaitsee Wellingtonin kauniilla satama-alueella ja sinne on kaiken lisäksi vapaa pääsy. Kaupungin hulinan keskellä on mukavaa ottaa hiukan aikaa itselleen ja piipahtaa Bodyhaven Spa Style Boutique-kylpylään nauttimaan erilaisista hieronnoista, kylpylähoidoista ja ihanan turhanpäiväisistä hemmottelupaketeista.

4. Queenstown (Eteläsaari)

Uusi-seelanti QueenstownQueenstownin kaupunki on hurjapäiden lemppari, jonka lähistöllä myös Lord Of The Rings-elokuvan kohtauksia on kuvattu. Tässä kaupungissa on sellainen adrenaliinin höyry, että heikompaa hirvittää. Kaikki extreme-lajien ystävät löytävät varmasti mieleistänsä puuhaa.

Ihan kaikkiin hullutuksiin jos ei uskalla lähteä, niin näköalahissi Bobs Peakin kyydissä voi ainakin kokea huimia tunteita. Gondolihissi nousee 790 metriä merenpinnan yläpuolelle ja sieltä saa upeat näkymät Queenstownin kaupungin, S-kirjaimen muotoisen Wakatipu-järven (jonka pinta muuten nousee tai laskee joka viides minuutti 12 cm) ja vuorten yli.

Kaupungissa ei matkailijalle ole kummoisia nähtävyyksiä, mutta kaupunki on tunnettu viini- ja ruokakulttuuristaan, joten käynti pienellä viininvalmistusalueella lähellä keskustaa ja ruokailu loistavissa ravintoloissa on varmasti paikallaan.