Uusi-Seelanti :: Matkaopas Uuteen-Seelantiin

uusi-seelanti header

Matkavinkit

Milloin mennä?

Perussääntö Uuden-Seelannin ilmastossa ja säässä on se, että mitä etelämmäksi mennään, sitä kylmemmäksi ilmasto muuttuu. Mikäli haluaa nauttia auringonpaisteesta ja lämpöisestä säästä sekä harrastaa ulkoilmalajeja kannattaa Uuteen-Seelantiin suunnata kesällä, eli joulu-helmikuussa, jolloin päivät ovat pitkiä ja aurinkoisia. Lämpötilakin kipuaa 20–30 C°:n hujakoille. Myös syksyllä elikkä maalis-toukokuussa on Uuden-Seelannin ilmasto mukavan lämpöistä, varsinkin niille, joille kuumuus tuntuu liian tukahduttavalta. Kylmintä on talvella eli kesäkuusta elokuuhun, jolloin vuorokauden keskilämpötila laskee 10–15 C°:een. Sadetta tulee aikalailla ympäri vuoden, mutta eniten kuitenkin talviaikaan. Kevät on Uudessa-Seelannissa siitä jännittävää aikaa, että ikinä ei voi tietää pitääkö palella vai läkähtyä kuumuudesta. Keväällä kuitenkin ennen pitkää luonnon herääminen uuteen loistoonsa on henkeäsalpaavan nättiä.

Mitä tehdä milloinkin?

Koskenlasku uusi-seelantiKevät on ihan ehdotonta koskenlaskijoiden kulta-aikaa, sillä silloin koskien vedet ovat korkeimmillaan ja tyrskyt mahtavimmat.
Kesä on kaikenlaisten ulkoilma-aktiviteettien parasta sesonkia. Uuden-Seelannin upeat rannat tarjoavat mahdollisuuksia perinteisen uimisen ja auringonoton lisäksi vaikkapa kokeilla surfausta, veneilyä, melontaa, kalastusta, vesijetteilyä, benji-hyppyä tai oikeastaan mitä vain mieleen pälkähtää! Uudessa-Seelannissahan tuota rantaviivaa sitä paitsi riittää, missä temmeltää – mukavat 4000 kilometriä.
Syksyllä Uudessa-Seelannissa voi kokea Suomen ruskan vastineen, jolloin ainakin Central Otagon ja Hawke´s Bayn alueella on luonto upeissa syksyn väreissä. Vaeltelu ruskan loistossa on mieltä rentouttavaa aktiivisen loman vastapainoksi.
Talvella sitten hiihdetään ja lasketellaan vuorilla sekä ihastellaan talvisia näkymiä ja jäätiköitä.
Ja onhan siellä nyt vaikka mitä muuta näidenkin lisäksi – kiipeile tai pyöräile vuoristossa, ratsasta, golfaa, hyppää laskuvarjolla, liitele kuumailmapallolla ja liitovarjolla tai tutustu monenlaisiin kulttuurikohteisiin sekä viinitiloihin.

Turvallisuus

Uusi-Seelanti on turvallinen matkailumaa, jonne suositellaan kattavaa matkavakuutusta. Uimarannoilla tulee noudattaa rantavahtien määräyksiä eikä tavaroita pidä jättää vartioimatta tai näkyville. Ruoka on korkeatasoista ja vesijohtovesi juomakelpoista.
Matkustusasiakirjat
Suomalaiset eivät tarvitse viisumia Uuteen-Seelantiin, jos matka kestää alle kolme kuukautta. Passi siis riittää.
Rokotukset
Kaikille suositellaan kurkkumätä – ja jäykkäkouristusrokotteita

Tuliaiset uudesta-seelannistaOstokset ja tuliaiset

Kaupat ovat yleisesti ottaen auki aamu yhdeksästä iltapäivä viiteen, maanantaista perjantaihin ja useimmat lauantaisinkin. Jotkut pitävät ovensa auki myös sunnuntaisin. Uudessa-Seelannissa on valinnan varaa tuliaisostosten suhteen: taidetta, käsitöitä ja design-kauppojen tavaroita. Perinteisiä Uuden-Seelannin tuliaisia ovat ainakin hienot Maori-veistokset, jotka tehdään useimmiten puusta tai luusta. Hyviä ostoksia ovat

Liikkuminen Uudessa-Seelannissa

Matkustaminen kaupunkien välillä on helppoa ja aika edullistakin. Junat, bussit ja lentokoneet ovat nykyaikaisia ja kulkevat aikataulujen mukaan. Myös kaupunkien sisäiset julkisen liikenteen palvelut ovat toimivat ja täsmälliset. Myös laivat liikennöivät joihinkin paikkoihin ja nähtävyyksille, myös Pohjoissaaren ja Eteläsaaren välillä on autolauttaliikennettä. Autolla (esim. vuokratulla) liikkuminen on aika leppoista puuhaa Uudessa-Seelannissa, sillä välimatkat kaupunkien välillä voivat olla pitkiä, mutta vaihtelevat maisemat ja hyvät liikenne – ja tiemerkit takaavat onnistuneen ajomatkan. Moottoritietkin ovat yleensä vain yhden kaistan levyisiä, välillä tosin levenevät kahdeksi kaistaksi ohitusten helpottamiseksi.